Redaktörerna

Magnus William-Olsson

Magnus William-Olsson (Stockholm 1960) debuterade som poet 1987 och har därefter givit ut hittills ytterligare tio diktsamlingar, fem böcker om poesi och ett par poetiska prosaböcker. Som poet har han en omfattande internationell verksamhet och är översatt till över tjugo språk.

Som lyrikkritiker har MW-O sedan början av 1980-talet följt svensk och utländsk poesi. Han har varit redaktör för flera svenska tidskrifter, samt för serien W&W – Internationell poesi. Han har översatt en rad poeter, såväl klassiska som moderna från ett flertal språk.

Han har arrangerat poesiuppläsningar, festivaler och workshops både i Sverige och i andra länder som Danmark, Finland, Libanon, Marocko, Mexiko, Norge, Spanien, Syrien, Turkiet och USA. MW-O:s kontaktnät bland poeter, kritiker, redaktörer och förläggare verksamma på andra språk än svenska, såväl i Sverige som utomlands, är omfattande.

Sedan slutet av åttiotalet har MW-O arrangerat seminarieserier om poesi, poetik och kritik. Han ligger bakom Fria seminariet i litterär kritik (FSL) som utvecklat disciplinen ”Performativ kritik” och som hållit över femtio helglånga träffar sedan starten 2003. I egenskap av föreläsare och uppläsare är han kontinuerligt verksam på alltifrån universitet till skolor, bibliotek och förskolor i Sverige och andra länder i Europa, Latinamerika, Asien och i USA.

MW-O är redaktör för skriftserien Ariel, Litterär kritik. Han initierade Bibliotekets Bokbazar och Poesibazaren på Stockholms stadsbibliotek, skapade sajten PODPOESI.NU och ligger bakom KRITIKLABBET.

För sin poesi har MW-O tilldelats flera priser så som Karl Vennbergs pris, Gunnar Ekelöfpriset, Bellmanspriset, Stockholm stads hederspris, Nils Ferlinpriset och Tegnérpriset.

Edith Söderström

Edith Söderström (Lund 1978) är sångare och låtskrivare, musikkritiker, programledare på SR P2, krönikör i Opus Magasin och har länge varit verksam som redaktör i bokvärlden. ES har även skrivit och regisserat kortfilmen Blunda Jag Blundar – manuset vann 2011 års ”Efter Bergman”-pris. Hennes två album går under namnen Timmar på taket, EMI Music Sweden, 2005 och Svalår, Anakronista Records2010.