”En uppgivenhet inför marknadskrafterna.” Gunnar Nirstedt är inte nådig i sin kritik av litteraturbranschens dominanter. De begriper sig inte på förlagsekonomi. De har givit upp ambitionen att litteraturen ska betyda något i samhället. De misshushåller med sina redaktioners kompetens och förstår inte det sammanhang de verkar i och genom. Men lika mycket fallerar det förmedlande ledet; kulturredaktioner, boklådor och bibliotek. De största och mäktigaste aktörerna i branschen har helt enkelt övergivit litteraturen i sin nit att anamma marknadsliberalismen.
[Lyssna till poden? Klicka på pilen!]Under Poesimässan på Tranströmerbiblioteket i mitten av september mottog Nirstedt/litteratur Örnen och Kråkans pris till årets poesiförlag för år 2024. I september månads pod intervjuas förläggaren och grundaren av förlaget, Gunnar Nirstedt.
Det är inte vem som helst som slungar sitt anatema över bokbranschens väsentligen självförvållade belägenhet i denna pod. Gunnar Nirstedt är en av Sveriges mest erfarna förläggare. I tjugofyra år, från 1994 till 2018, arbetade han på Albert Bonniers. Och sedan han i besvikelse över förlagets utveckling, lämnade och startade eget har han förlagt närmare etthundrafemtio titlar, debutanter såväl som klassiker, sakprosa såväl som romaner och poesi.
På många vis gör Nirstedt/litteratur det som förlagsbranschens många apologeter idogt hävdar är kommersiellt omöjligt. Inget strömmat ljud. Inga bestsellers. Ett träget arbete bara med sådana böcker och manus som förläggare och redaktörer tycker om och som de menar kan berika läsarna, litteraturen och samhället. Vackert formgivna pappersböcker, distribuerade genom bokhandeln till en litterärt intresserad publik som stadigt finns där och som är ungefär lika stor som den alltid har varit.
Förlagets affärsmodell beskriver Gunnar Nirstedt i poden som klassisk ”long-tail”. Tillräckligt många titlar som över tid ackumulerar ett överskott.
Månadens pod har alla utsikter att bli en bengal, kanske rent av en stinkbomb, i branschens årliga storkalas, bokmässan i Göteborg som går av stapeln den 26-29 september.
Välkomna att lyssna!
Magnus William-Olsson