Kurser

KOLLABORATIV REDAKTIONELL KRITIK

Vår idé om kritik utgår från redaktionen som kunskapsmiljö. Det redaktionella handlar om att arbeta tillsammans, kollaborativt, för att de kritiska texterna ska bli så intressanta, vassa och spännande som möjligt. Arbetssättet funkar lika bra för ärrade kritikerproffs som för oerfarna amatörer. Den kollaborativa redaktionen gör det roligt att bedriva kritik, ger en snabb kunskapsutveckling och lär deltagarna en metod som de lätt kan spridare vidare i organisationen.

Vi vänder oss till skrivar- och författarutbildningar, till enskilda bibliotek, konsthallar, kulturhus och muséer. Men vi har också goda erfarenheter av att arbeta med kultur- och biblioteksutvecklare i regionerna för att skapa kritiska och redaktionella miljöer i avsikt att främja lokal och regional kritisk offentlighet. Och vi har genomför en kritikfestival i region Halland som involverade allt ifrån matkritik till kritiska samtal efter föreställningar och publika kritikskrivarworkshops.

Vi utformar våra kurser utifrån beställarnas behov. Men de rymmer vanligen följande moment:

  1. En introducerande föreläsning irl eller online om kritiken som konst- och kunskapsform, om dess historia och belägenhet i vår egen tid.
  2. En uppgift inför det tredje momentet
  3. En workshop i konsten att läsa och redigera andras texter, samt att läsa och skriva kritiskt.
  4. För dem som så önskar erbjuder vi även ett fjärde moment som består i att vi publicerar och i våra kanaler sprider deltagarnas kritiska texter.

Vill du beställa en kurs?

Maila oss på redaktionen@ornenochkrakan.se så tar vi ett möte irl eller online och diskuterar ett upplägg som passar just er verksamhet.

VAD TYCKER DE SOM GÅTT EN KURS?

I mars 2025 genomförde vi en workshop enligt modellen ovan på författarskolan (Jakobsbergs Folkhögskola). Läser mer om den här

Vi bad de elever som fungerat som ”redaktionssekreterare” under workshoppen att utvärdera. Nedan några av deras synpunkter:

Om den inledande föreläsningen skriver Ella:

”Tyckte att föreläsningen var intressant och på en hög nivå. Den kändes likvärdig med Universitetskurser jag tidigare läst. Uppskattade att ni inte förenklade innehållet allt för mycket, utan tog vår klass på allvar. Kanske att den hade förbättrats av att vara på plats och om vi fått mer tid, misstänker att det hade blivit mer diskussion isåfall.”

Och Vilgot:

”Den inledande föreläsningen var mycket givande och gav en god grund att stå på som hjälpte recensionen som workshopen resulterade i. Jag hade inte så mycket tidigare erfarenhet av litteraturkritik (utom att läsa recensioner i DN som verkat intresseranta), så den inledande föreläsningen och “crash coursen” var mycket givande. Bland annat fick jag med mig en stark känsla av den vikt somlitteraturkritiken har haft genom historien – och att den bör förbli aktuell och viktig idag och i framtiden.” 

Om workshoppen skriver Samuel

”Det bästa var att öva på att skriva en text som ett kollektiv. Vi har tidigare gjort uppgifter och skrivit texter i grupp men inte sen att vi redigerar varandras texter. Jag uppskattar det ickevärderande textsamtalet som vi brukar ha. Men att ha ett gemensamt redigeringsarbete med konkreta förändringar tycker jag är ett bra komplement.”

Ella skriver:

” Som redaktör var jag bäst på att identifiera misstag som jag själv brukar göra, vilket var intressant som en iakttagelse. Min redaktör hjälpte mig bland annat med att identifiera ställena där min text blev otydlig. Det känns som en av anledningarna bakom varför det är så trevligt att ha en redaktör: ibland har man läst sig blind på texten och antar att läsaren förstår bitar som i själva verket inte framgår.”

Och Vilgot:

” Det bästa var helt klart känslan av högtidlighet kring det hela. Att det skulle publiceras på en etablerad hemsida, tillgången till recensions ex. (pdf) och möjligheten med att välja litterärt verk själv. Det anser jag ökade läsglädjen i den praktiska uppgiften och gav en mindre färgad recension som kanske hade blivit om jag kände att jag läste av ’tvång’.”

Om publiceringen och distributionen av recentiorerna skriver Ella:

”Jag tycker att det är väldigt kul att recensionerna blev lästa! Tror vidare att publiceringen höjde pressen på uppgiften i positiv mening, att vi alla arbetade hårdare och längre med recensionerna än vad vi gjort om de inte skulle publiceras.”

Vilgot skriver:

” [A]tt det var så många som läste var inget jag förväntade mig, och verkligen en rolig och lite läskig överraskning. Jag fick även privata meddelande från Jonathan Brott (som jag recenserade) vilket var oväntat och glädjande. Jag tror att jag hade en uppblåst bild av kritikvärlden och mötet författare/recensent emellan är nog mindre kall i verkligheten än jag tidigare trott. Min uppfattning är nu att den svenska litteraturvärlden (speciellt poesi), är mer familjär och mindre uteslutande, på gott och ont.”

Kursen ges av AB ÖRNEN OCH KRÅKAN som består av två verksamheter:

www.kritiklabbet.se

www.ornenochkrakan.se

___________________

Bilder:
M. W  Turner ” A wiev of Deal”
Nationalmuseum. Wikipedia Commons
Fotona av respektive författare

Vi använder cookies for att säkerställa att vi kan ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda denna hemsida, utgår vi ifrån att du inte motsätter dig detta.  Läs mer