Nyheter
Här samlar vi löpande olika nyhetsartiklar från redaktionen som är relevanta för poesi och dess värld. Vårt mål är att erbjuda en plattform där poesiälskare kan hitta allt från aktuella evenemang, poesifestivaler och andra nyheter som är av intresse för dem.
DET POETISKA EUROPA #2: POLSK SAMTIDSPOESI
Välkomna till Tranströmerbiblioteket och inspelningen av Örnen och Kråkans pod om polsk samtidspoesi!
Datum: Tisdag 12 november 2024
Tid: 16:30-17:30
Glöm inte att: boka plats
Vad karaktäriserar samtida polsk lyrik? Hur verkar den i det polsktalande offentliga rummet? Och hur mycket av den når Sverige egentligen? Det får vi svar på i det andra samtalet i poesisajten Örnen och Kråkans nya serie ”Det poetiska Europa”. Deltar i samtalet gör poeten och översättaren Göran Sommardal, kritikern och författaren Maja Thrane samt översättaren Irena Grönberg. Samtalet modereras av Edith Söderström.
VÄLKOMNA!
ORDNINGEN ÅTERSTÄLLD
Spotify och Podcaster har nu fått ordning på postandet av Örnen och Kråkans poesipod. Ordningen är återställd. Vi hoppas dock att en och annan lyssnare fick upp ögonen för våra hundratals podar från förr, som alla är såväl tillgängliga och väl värda att lyssna på.
NIRSTEDT/LITTERATUR ÅRET POESIFÖRLAG!
Örnen och Kråkans pris till årets poesiförlag har år 2024 tilldelats förlaget Nirstedt/litteratur. Priset delades ut till förläggaren och grundaren Gunnar Nirstedt vid invigningen av Poesimässan, på Tranströmerbiblioteket i Stockholm.
MOTIVERING:
Nirstedt/litteratur har sedan starten 2018 visat att det går utmärkt att bedriva förlag på det gamla vanliga viset också i en tid då andra ängsligt anpassar sig efter nya konsumtionsmönster och tekniska innovationer på bokmarknaden. På kort tid har Nirstedt/litteratur etablerat sig som ett tongivande poesiförlag med en utgivning som täcker in såväl unga debutanter som väletablerade poeter och nyöversatt poesi från världens alla hörn. Nyskriven poesi kompletteras med återutgivning av svenska klassiker. Under det senaste dryga året har förlaget glänst med en poesiutgivning som både överraskar och imponerar i sin mångfald och har därmed visat att ett gott öga för kvalitet och en tillit till publiken räcker långt när det gäller att skapa en hållbar poesiutgivning.
PRISJURYN FÖR I ÅR HAR BESTÅTT AV:
Magnus Jacobsson (poet, fd. poesiförläggare och kritiker), Hanna Johansson (författare och kritiker), Edith Söderström (redaktör på Örnen och Kråkan), Alice Thorburn (bibliotekarie och producent) samt Magnus William-Olsson (poet, kritiker och ansvarig utgivare på Örnen och Kråkan)
OM PRISET:
Förlagsbranschen genomgår en snabb och fascinerande utveckling. Nya sätt att publicera, distribuera och konceptualisera böcker lanseras. Nya förlag föds ständigt som utmanar de gamla och ärevördiga. Omsorgsfullt formgivna och redaktörstunga utgåvor står mot gör-allt-självutgivning. Och ingenstans syns utvecklingen tydligare än i utgivningen av poesi, den monetärt minst, men symboliskt mest lukrativa genren.
För att uppmärksamma, värdera och främja förläggeriets konst har ÖRNEN OCH KRÅKAN inrättat ett pris till årets poesiförlag. Alla utgivare av svenskspråkig poesi kan komma ifråga för priset, som åtföljs av en utförlig motivering.
Författaren och glaskonstnären Sara Mannheimer har formgivit och tillverkat en vandringspokal, vilken fyllts med mörk rom som förlaget förväntas traktera besökande poeter, översättare och andra poesiarbetare med under det år de hyser pokalen.
Pristagare utses av en allsidig och kunnig jury och offentliggjordes under högtidliga former fredagen den 13 september, vid invigningen av Poesimässan på Tranströmerbiblioteket i Stockholm.
TIDIGARE PRISTAGARE
Rámus, 2021
MOTIVERING: Översättningarna är avgörande för den svenska poesins förnyelse och välstånd. I en föränderlig förlagsbransch där poesiöversättningarna flyttar från resursstarka förlag till resurssvaga, sätter Rámus nivån för andra såväl större som mindre utgivare. Väl redigerade och formgivna böcker i omsorgsfulla översättningar är förlagets signum. Poeterna som Rámus ger ut är måhända ofta säkra kort, i så mening att de är väl etablerade och tidigare översatta till andra språk, men listan rymmer å andra sidan poesi som alltid håller hög och jämn kvalitet. De senaste årens satsning på engelskspråkiga poeter har gjort avgörande intryck också på den poesi som skrivs på svenska, samtidigt som även andra ursprungsspråk fortsatt ges plats i utgivningen. Genom aktiv förmedling, inte minst i samarbete med bibliotek, mässor, festivaler och andra litteraturevents, sprider förlaget sitt kunnande och sin vidsyn till alla hörn av poesisverige.
Anti editör, 2022
MOTIVERING: Anti editör är mer än en bokutgivare. Genom sin koppling till Anti antikvariat och dess livaktiga programscen erbjuder förlaget också poeten ett sammanhang och en distribution. Modellen är vanlig i många andra länder, men sällsynt i Sverige. Närheten till poeterna och översättarna tillåter också förlaget att uppmuntra samarbeten, nytänkande och lekfullhet. Formmässigt är förlagets utgåvor alltid väl redigerade, har smakfull och identifierbar form och är inte sällan hantverksmässigt gjorda. Med sina ibland handsydda, sirligt utformade och limiterade utgåvor slår förlaget ett slag för den poetiska artefakten och den taktila aspekten av att tillgodogöra sig dikt. Omsorgen om poeterna, deras böcker och publik gör Anti editör ovanligt och till ett föredöme bland svenska förlag.
20TAL bok, 2023
MOTIVERING: 20TAL är tidskriften som också blev ett förlag, och som med till synes outsinlig ork och ett varmt hjärta för poesin år efter år skapar levande sammanhang för dikten: festivaler, klubbar, skrivarverkstäder, uppläsningar, scenföreställningar. I alla dessa sammanhang ger man poesin en publik den annars alltför sällan når, inte minst genom att låta den möta röster från andra sfärer i samhället: teatern, konsten och musiken men också skolan och forskningen. I varje nummer av tidskriften liksom vid den kvällslånga uppläsningen Akt Ung ger man utrymme åt unga, oetablerade, men högst kvalitativa poeter att få pröva sina poetiska vingar. Förlagsverksamheten har också den rymt en utgivning med påtagligt ung prägel, med många poeter vilka senare etablerat sig som viktiga röster i den svenska poesin, och alltid i väl redigerade utgåvor. De senaste åren har 20TAL Boks sparsmakade poesiutgivning tagit ännu ett steg och blivit än vassare. De publicerade poeterna har alla, på olika vis, utövat ett starkt och vitalt inflytande över svensk poesi.
ÅRETS POESIFÖRLAG 2024
Förlagsbranschen genomgår en snabb och fascinerande utveckling. Nya sätt att publicera, distribuera och konceptualisera böcker lanseras. Nya förlag föds ständigt som utmanar de gamla och ärevördiga. Omsorgsfullt formgivna och redaktörstunga utgåvor står mot gör-allt-självutgivning. Och ingenstans syns utvecklingen tydligare än i utgivningen av poesi, den monetärt minst, men symboliskt mest lukrativa genren.
För att uppmärksamma, värdera och främja förläggeriets konst har ÖRNEN OCH KRÅKAN inrättat ett pris till årets poesiförlag som år 2024 delas ut för fjärde gången. Alla utgivare av svenskspråkig poesi kan komma ifråga för priset, som åtföljs av en utförlig motivering.
Författaren och glaskonstnären Sara Mannheimer har formgivit och tillverkat en vandringspokal, vilken fyllts med mörk rom som förlaget förväntas traktera besökande poeter, översättare och andra poesiarbetare med under det år de hyser pokalen.
Årets jury består av Magnus Jacobsson, Hanna Johansson, Edith Söderström, Alice Torburn och Magnus William-Olsson. Pristagaren offentliggörs under högtidliga former fredagen den 13 september, vid invigningen av Poesimässan på Tranströmerbiblioteket i Stockholm.
Lördagen den 14 september kl. 11:15 (Biblioteksscenen, 4 trappor) intervjuas pristagaren. Boka plats HÄR
Tidigare pristagare: Rámus, Anti editör, 20TAL BOK